
Sverige har tack vare bland andra Per-Albin Hansson ett av världens bästa skolsystem och tillhör de länder som har lägst procent icke läs- och skrivkunniga vuxna. Detta kan dock fort förändras om borgarna får sin vilja igenom.
Borgarregeringen ser nu över möjligheterna att införa såkallade elitklasser i våra skolor. Folkpartiets förslag med elitklasser i skolan är i sig inget nytt. Redan på 1930-talet hade man i Tyskland såkallade National Politiska Akademier (NaPolA) med det uttalade syftet att utbilda en ”elit” bestående av de mest framstående eleverna i Tyskland. Dessa indoktrinerades med nazistisk propaganda och programmerades till närmast viljelösa och känslokalla mönstermedborgare.
I Hitlers totalitära Tyskland var detta en ganska naturlig utveckling. Att liknande idéer fått stöd i dagens Sverige är däremot mycket oroväckande.
Meningen med grundskolan är att forma landets framtid och ge alla elever oavsett härkomst, föräldrarnas inkomst eller andra förutsättningar en god grund att stå på.
Jag vill starkt poängtera att jag på inget sätt motsätter mig själva grundidén att bygga på och utveckla olika individers speciella talanger och färdigheter. Däremot bör detta ske inom ramarna för det befintliga skolsystemet, vilket är beprövat och fungerar relativt tillfredställande. Den problematik som finns med outbildade ickekvalificerade lärare på kommunala skolor kommer knappast att minska om förslaget går igenom. Snarare kommer en ökad snedrekrytering av mer eller mindre goda pedagoger att ske, eftersom visionen om elitklasser bygger på att ge dessa utvalda elever bästa möjliga förutsättningar att utvecklas till en elit.
Jag är personligen mycket skeptisk till att speciellt många elever med exempelvis utomnordiska eller lågutbildade föräldrar kommer att platsa i Folkpartiets elitklasser. Dessa elever har redan idag svårare att klara av skolan eftersom stödet och hjälpen hemifrån ofta inte är speciellt stor. I kombination med eventuella betyg redan i grundskolan skapar man utmärkta förutsättningar för att varje elev redan där får en stämpel på hur intelligent eller duktig han eller hon är. Denna stämpel kommer dessvärre att följa dom genom livet. Inget utrymme för eller incitament till förändring behövs tydligen i Folkpartiets utopi. Fram för en ökad segregation verkar vara ledordet. En ökad segregation leder dessvärre oundvikligt till diskriminering, ökade klassklyftor och ett ökat utanförskap. Inte direkt min vision av ett drömsamhälle.
Eftersom borgerligheten gärna sätter en stämpel på individen redan på grundskolenivå kanske det är skäl att ytterligare inspireras av den tyska modell man verkar beundra. Varför inte låta mindre begåvade elever bära ett synligt tecken på detta för att undvika beblandning med eliten? Kanske en gul stjärna på bröstet till skoluniformerna (som man säkert snart återinför)? Elever med särskilda koncentrationssvårigheter kanske kan skickas till speciella sommarkolonier eller läger, lämpligen kallade koncentrationsläger? De duktigare eleverna i elitklasserna kan istället lämpligen på sin fritid delta i utvecklande gemensamma aktiviteter. Ett exempel är scoutgrupper som kan kallas Reinfeldt-Jugend.
Ovanstående exempel ser för de flesta lite väl drastiska ut. Dessvärre är de inte i förlängningen så långt ifrån den föreslagna nyordningen. Glöm inte att även i nazityskland började man i liten skala. Likheterna med nazitysklands Napolaskolor ekar som stöveltramp mot asfalt.
Det råder knappast några tvivel om var de redan knappa resurserna inom skolväsendet kommer att satsas om förslaget med elitklasser går igenom. Det är som borgarregeringens politik i övrigt, en omvänd Robin Hood-politik; Ta från de fattiga och ge till de rika!
Jag är av den bestämda åsikten att mer resurser istället bör satsas på att utveckla svagare elever, för att på så sätt istället försöka minska klyftorna och ge alla samma förutsättningar att lyckas i livet. Med det synsättet är förslaget med elitklasser, precis som alla system där människor är olika mycket värda, helt förkastligt.
Läs även andra bloggares åsikter om elitklasser, skolsystem, indoktrinering, segregation, politik