måndag 28 juli 2008

Elitklasser - Ett eko från 1930-talets Tyskland


Sverige har tack vare bland andra Per-Albin Hansson ett av världens bästa skolsystem och tillhör de länder som har lägst procent icke läs- och skrivkunniga vuxna. Detta kan dock fort förändras om borgarna får sin vilja igenom.
Borgarregeringen ser nu över möjligheterna att införa såkallade elitklasser i våra skolor. Folkpartiets förslag med elitklasser i skolan är i sig inget nytt. Redan på 1930-talet hade man i Tyskland såkallade National Politiska Akademier (NaPolA) med det uttalade syftet att utbilda en ”elit” bestående av de mest framstående eleverna i Tyskland. Dessa indoktrinerades med nazistisk propaganda och programmerades till närmast viljelösa och känslokalla mönstermedborgare.
I Hitlers totalitära Tyskland var detta en ganska naturlig utveckling. Att liknande idéer fått stöd i dagens Sverige är däremot mycket oroväckande.
Meningen med grundskolan är att forma landets framtid och ge alla elever oavsett härkomst, föräldrarnas inkomst eller andra förutsättningar en god grund att stå på.
Jag vill starkt poängtera att jag på inget sätt motsätter mig själva grundidén att bygga på och utveckla olika individers speciella talanger och färdigheter. Däremot bör detta ske inom ramarna för det befintliga skolsystemet, vilket är beprövat och fungerar relativt tillfredställande. Den problematik som finns med outbildade ickekvalificerade lärare på kommunala skolor kommer knappast att minska om förslaget går igenom. Snarare kommer en ökad snedrekrytering av mer eller mindre goda pedagoger att ske, eftersom visionen om elitklasser bygger på att ge dessa utvalda elever bästa möjliga förutsättningar att utvecklas till en elit.
Jag är personligen mycket skeptisk till att speciellt många elever med exempelvis utomnordiska eller lågutbildade föräldrar kommer att platsa i Folkpartiets elitklasser. Dessa elever har redan idag svårare att klara av skolan eftersom stödet och hjälpen hemifrån ofta inte är speciellt stor. I kombination med eventuella betyg redan i grundskolan skapar man utmärkta förutsättningar för att varje elev redan där får en stämpel på hur intelligent eller duktig han eller hon är. Denna stämpel kommer dessvärre att följa dom genom livet. Inget utrymme för eller incitament till förändring behövs tydligen i Folkpartiets utopi. Fram för en ökad segregation verkar vara ledordet. En ökad segregation leder dessvärre oundvikligt till diskriminering, ökade klassklyftor och ett ökat utanförskap. Inte direkt min vision av ett drömsamhälle.
Eftersom borgerligheten gärna sätter en stämpel på individen redan på grundskolenivå kanske det är skäl att ytterligare inspireras av den tyska modell man verkar beundra. Varför inte låta mindre begåvade elever bära ett synligt tecken på detta för att undvika beblandning med eliten? Kanske en gul stjärna på bröstet till skoluniformerna (som man säkert snart återinför)? Elever med särskilda koncentrationssvårigheter kanske kan skickas till speciella sommarkolonier eller läger, lämpligen kallade koncentrationsläger? De duktigare eleverna i elitklasserna kan istället lämpligen på sin fritid delta i utvecklande gemensamma aktiviteter. Ett exempel är scoutgrupper som kan kallas Reinfeldt-Jugend.
Ovanstående exempel ser för de flesta lite väl drastiska ut. Dessvärre är de inte i förlängningen så långt ifrån den föreslagna nyordningen. Glöm inte att även i nazityskland började man i liten skala. Likheterna med nazitysklands Napolaskolor ekar som stöveltramp mot asfalt.
Det råder knappast några tvivel om var de redan knappa resurserna inom skolväsendet kommer att satsas om förslaget med elitklasser går igenom. Det är som borgarregeringens politik i övrigt, en omvänd Robin Hood-politik; Ta från de fattiga och ge till de rika!
Jag är av den bestämda åsikten att mer resurser istället bör satsas på att utveckla svagare elever, för att på så sätt istället försöka minska klyftorna och ge alla samma förutsättningar att lyckas i livet. Med det synsättet är förslaget med elitklasser, precis som alla system där människor är olika mycket värda, helt förkastligt.



Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

tisdag 15 juli 2008

Mors lilla Olle och den ryska Björnen


Finns det ingen hejd på extremvänsterns genomslagskraft och list? Det pågår en sofistikerad socialistisk smygindoktrinering av våra borgerliga barn. Till min stora förskräckelse upptäckte jag att våra barn redan på dagis och lågstadiet indoktrineras med tvättäkta sovjetkommunistisk propaganda. Detta har pågått åtminstone sedan början av 1900-talet. Vänsterorienterade och Sovjetvänliga visor och sagor har redan länge format Sveriges framtid och gett våra barn socialistiska värderingar redan från starten.
Därför ser jag det som min medborgerliga plikt att påvisa detta och varna alla goda borgare, inte minst det borgerliga etablissemanget, för detta försök att undergräva borgerligheten.
Låt mig åskådliggöra med några exempel; Den klassiska barnvisan "Mors lilla Olle". Elsa Beskow gör inte ens ett försök att dölja sina sympatier. Vad säger Olle när han träffar björnen? "Se en kamrat, det var bra. Se goddag!" Detta uttalande från lilla Olle kan vid första anblicken verka relativt harmlöst. Men då glömmer man kontexten. Exakt vem är det Olle träffar i smyg ute i skogen? Jo, en björn, den klassiska symbolen för Ryssland (eller på den tiden Sovjetunionen). Att glatt utropa "kamrat" till en sovjetkommunist lämnar knappast samma gulliga helylleborgerliga intryck. Lilla Olle hade med fog platsat i arkiven som uppdagades vid IB-affären eller de nya listor FRA förmodligen sammanställer för närvarande.
I andra sånger manas Sveriges befolkning att hålla sig neutrala under kalla kriget och undvika vapenskrammel. Ett lysande exempel är en annan gammal klassisk barnvisa; "Björnen sover". Visan klargör på ett tydligt och pedagogiskt sätt för våra barn att (den ryska) björnen är inte farlig, bara man är varlig.
Listan på socialistiska barnvisor och sagor kan göras lång, men jag nöjer mig med ovanstående två exempel.
Indoktrineringen slutar dock inte vid barnvisorna. Nejdå, för att forma våra oskyldiga små borgarbarn använder de socialistiska förskole- och lågstadielärarna (med undantag av privatskolor som till all lycka fortfarande i stor omsträckning värnar om borgerlighetens intressen) ännu mer sofistikerade metoder. Barnen får lära sig att dela med sig av sina leksaker, man har knytkalas där alla får äta av varandras mat oavsett om barnet tagit med sig oxfilé eller hembakta havreflarn, alla behandlas lika utan hänsyn till föräldrarnas inkomst, etc. Man uppmuntrar även till att alla barn skall få vara med och leka.
Är det verkligen ett Sverige där alla har samma rättigheter oberoende av kön, härkomst eller inkomst vi vill ha? I annat fall uppmanar jag den samlade borgerligheten med Herr Statsminister i spetsen att skyndsamt granska våra klassiska barnvisor och sagor, och helt enkelt förbjuda eller redigera de som visar sig innehålla dessa vänstervridna ideal. Varför inte anordna massiva bokbål på dagis- och skolgårdarna där barnen kan grilla korv, lära sig marschera i takt och lyssna på brandtal från regeringspartierna istället? Insamlingen av olämplig litteratur kan med fördel skötas av eleverna i de av Folkpartiet föreslagna elitklasserna.

Jag vill starkt påpeka att ovanstående är skrivet med ironi och på inget sätt speglar mina egna värderingar, vilket återkommande läsare av min blogg nog redan gissat.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

fredag 4 juli 2008

Pysseltips för sommarlovslediga - Måsepåsen


Här kommer lite pysseltips för att sysselsätta er sommarlovslediga läsare. Jag vill starkt poängtera att pysslet utförs på egen risk och jag tar inget som helst ansvar för eventuella djur som kommer till skada.
Jag ger er - Hur man gör sin egen "måsepåse".

1. Tag ett valfritt örngott, gärna fint med mönster (Det blir finare då).

2. Lägg en större mängd fiskrens i örngottet.

3. Placera örngottet på en brygga eller direkt på klipporna, helst i solen så att det börjar lukta fort.

4. Invänta att en intet ont anande fiskmås dyker upp och börjar ta för sig av godsakerna.

5. Nu kommer den lite knepiga biten. Kasta dig över måsen och knyt hastigt ihop påsen. (Det kan löna sig att öva på detta moment innan du placerar ut örngottet, så att du är tillräckligt snabb.)

6. Klart! Du har nu en egen måsepåse. Mycket måsljud utlovas.

7. Glöm inte att släppa ut måsen när du pysslat klart (eller åtminstone att mata den dagligen).

Lycka till!

Hör gärna av er för att berätta hur era måsepåsar blev.
Creeper